Den viktiga boken - asanintim.se
<<

Den viktiga boken

Bilde Ellen og Nina med boken

Nina och Ellen har skrivit en av årets viktigaste böcker. Att ”Underbara underliv” skulle få så mycket uppmärksamhet både överraskar och gläder de två doktoranderna.

Nina Brochmann och Ellen Stokken Dahl möttes när de började plugga till läkare i Norge 2011. Sedan dess har samarbetet hunnit resultera i en mycket populär norsk blogg och boken ”Gleden med skjeden” som snabbt hamnade på bästsäljarlistan i Norge. Den finns översatt till svenska, med titeln ”Underbara underliv”, och är på väg mot internationell framgång; förläggarna står i kö för att få köpa rättigheterna.

Ellen och Nina har också tilldelats varsin Guldvagina av Asan för sitt viktiga arbete med att stärka tjejers självkänsla och främja en hälsosam kroppsbild.

- Senast jag kollade #gledenmedskjeden på Instagram, var det många som hade tagit bilden av sig själv med boken. Flera skrev också att de länge hade letat efter en sådan bok. Då blev jag verkligen glad, säger Nina Brochmann.

Ellen och Nina är tacksamma för uppmärksamheten.

- Det känns bra med all positiv feedback, för vi har arbetat så hårt med det här. Och när någon säger att det är en viktig bok berör det oss starkt, säger Nina.

Inget att skämmas för

Nina och Ellen skrev ”Underbara underliv” eftersom de brinner för kvinnors sexuella hälsa. Dessutom har de arbetat med ämnet under många år. Att det skulle vara pinsamt att prata om sex håller de inte alls med om.

- I mitt kompisgäng är vi väldigt öppna mot varandra, det handlar nog mycket om vilken typ av miljö du kommer ifrån. Jag är från en öppen familj, så jag är van vid att prata om sådana här saker hemma. Dessutom har vi arbetat med detta i nästan sex års tid. Vi är vana vid att undervisa på både ungdoms- och asylmottagningar, och vi har fått många frågor som människor tycker är genanta.

- Det kan också kännas genant beroende på hur det läggs fram, fortsätter Ellen. Jag tror att Nina och jag har hittat ett sätt att berätta saker som gör att det inte blir pinsamt. Det är också den feedback vi har fått från våra läsare. Det är fullt möjligt att berätta om sex på ett mycket tydligt sätt, och det känns inte pinsamt just eftersom vi är så uppriktiga.

Var inte missnöjd!

De tycker det är oroväckande att så många människor är missnöjda med sitt underliv.  Det är ett stort problem, enligt Nina.

- Speciellt när detta missnöje inte har någon grund i verkligheten, inflikar Ellen. Den stora majoriteten är helt normal. Problemet är att många tror att vi ska se ut på ett visst sätt, som en Barbie. Vi har skapat ett underlivsideal precis som vi har skapat ett kroppsideal. Då tror unga tjejer att det något fel på dem, och det är förfärligt, säger Ellen.

- Faktum är att man visar vaginan för väldigt få människor i livet och vår unisona feedback från män är att de inte bryr sig ett dugg. Män är ju bara överlyckliga när de får ha sex med en kvinna de tycker om! Så även om unga kvinnor inte tycker att de är tillräckligt bra, så är de ju det. Det är ett viktigt budskap som vi vill nå ut med, avslutar Ellen.

Följ oss