Krossade myter om intimområdet - asanintim.se
<<

Krossade myter om intimområdet

Underlivsfrågor kanske känns pinsamma, men de är en naturlig del av livet. Vi bestämde oss för att krossa några myter om intimhygien

1. Intimhygien är pinsamt > Falskt. Att sköta sin intimhygien är en naturlig sak i livet.

2. Huden på intimområdet behöver inte skötas > Falskt. Intimområdet behöver skötas precis som den övriga huden. Smuts, svets och talg rengörs med vatten eller med en produkt som är avsedd för tvätt av intimområdet. Vattenlöslig smuts tas enkelt bort med vatten medan fettlöslig smuts avlägsnas med en mild tvål som är avsedd för intimtvätt och vars pH är nära kroppens eget pH-värde.

3. Man måste raka av könshåret > Falskt. Hår - även på könet - är en normal sak, och att raka bort det är inte obligatoriskt.  Det är helt upp till var och en. Visste du att könshåren har har en viktig uppgift? De luftar och skyddar underlivet. På så sätt får vaginan luft och de känsliga slemhinnorna skyddas. Könshåret hos både kvinnor och män kan också skydda huden mot skav från kläder osv.

4. Flytningar är onormala. > Falskt. Flytningar är inte bara normala, utan nödvändiga. Flytningar håller vaginan ren på ett naturligt sätt och sköljer bort oönskade bakterier och död hudvävnad. Flytningar innehåller många goda mjölksyrebakterier, laktobaciller som producerar mjölksyra. Det ger flytningen en något syrlig doft.

5. Underlivet luktar > Falskt. Många bekymrar sig över ifall deras underliv luktar "normalt". Alla friska könsorgan doftar en gnutta och det är fullt normalt -  men dålig lukt kan vara tecken på infektion, och då är det viktigt att uppsöka läkare.

6. Du kan använda åtsittande kläder, utan att bekymra dig. > Falskt. Underlivet tackar dig när du använder löst sittande plagg och underkläder av bomull.

7. Intimtvål är inte bra för underlivets hud > Falskt. Det är viktigt att se till att sköta sin intimhygien med passande produkter, som bevarar en normal funktion i underlivet och inte torkar ut slemhinnorna.

intim

 

5 tips för din intimhygien

Tips 1: Varmt vatten och skonsam intimtvål passar bäst för underlivet.  De känsliga slemhinnorna blir lätt torra och irriterade, så man bör vara noggrann med hur man tvättar sig.

Tips 2: Undvik överdriven tvätt av intimområdet. Det kan försvaga underlivets naturliga skydd och orsaka torrhet och irritation.

Tips 3: Fukten från urin, svett och menstruationer kan besvära huden i underlivet. Bakterierna kan förökas snabbt om du inte sköter din dagliga intimhygien.

Tips 4: Underlivet är viktigt för intimiteten - det underlättar om huden är ren och doftar gott.

Tips 5: Asans intimtvålar har ett lågt pH-värde som motsvarar hudens eget, och de innehåller skonsamma ämnen och mjölksyra.

Så här använder du tvål som är framtagen för daglig intimtvätt

1. Häll en klick tvål motsvarande storleken av en femkrona i handflatan. Tvätta försiktigt huden i ljumskarna och de yttre delarna av underlivet.

2. Skölj noggrant, men undvik att duscha vatten in i vaginan. Om du duschar flera gånger dagligen, tvätta dig ibland med enbart vatten.

3. Tvätta enbart det yttre intimområdet (vulvan), inte inuti vaginan. Intimtvålar får alltså inte användas till tvätt av slidan!

Varför en tvättprodukt för underlivet?

Vanliga duschtvålars pH-värden kan vara upp till 7 eller 8 – och fasta tvålars pH kan vara ännu högre än så. Därför bör man använda en tvål som är avsedd för intimområdet, och vars pH-värde är lägre och anpassat för huden där.

Intimtvålarna är tillverkade av skonsamma ämnen. De är framtagna särskilt för den känsliga huden i underlivet.

Följ oss