Intimhygien - asanintim.se

Fakta om intimhygien

Nina og Ellen

Läkarstuderande Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl har skrivit boken ”Gleden med skjeden” (ung. Glädjen med slidan) och är författarna bakom den populära bloggen www.underlivet.blogg.no. Här delar Nina och Ellen med sig av viktig information om intimhygien. Text: Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl.

Friska flickor som har kommit in i puberteten har flytningar i trosorna varje dag. Flytningar är en vätska som ständigt sipprar ut ur slidan från den dagen då underlivet börjar påverkas av hormonet östrogen, i början av puberteten.

Normalt sett sipprar det ut mellan en halv till en tesked flytningar om dagen, men detta varierar från kvinna till kvinna och under menscykeln. En del som använder hormonella preventivmedel, och inte minst gravida, upplever ökade flytningar utan att det behöver betyda att något är fel. Dessutom varierar konsistensen från att vara tunnflytande till att bli mer slemmig, vitaktig och trådig precis innan ägglossning.

Flytningar är inte bara normala: de är ett måste. De ser till att slidan är självrengörande. Syftet med flytningarna är att hålla slidan ren och skölja bort oönskade gäster som svamp och bakterier och även döda hudceller från slemhinnan Dessutom innehåller de oftast massor av bra mjölksyrabakterier, så kallade laktobakterier. Dessa producerar mjölksyra, något som ger flytningen dess lätt syrliga smak och lukt.

Ännu viktigare är det att mjölksyran skapar ett lågt pH-värde som är absolut nödvändigt för att slidan ska må bra. De flesta sjukdomsframkallande bakterierna trivs nämligen inte så bra i en sur miljö. Utöver det ser mjölksyrabakterierna till att de dåliga bakterierna får sämre möjligheter att växa till sig då de alla kämpar om samma utrymme och näring. Slutresultatet blir att infektioner förhindras. Flytningar håller kort och gott underlivet friskt.

De smörjer även slemhinnorna och håller dem fuktiga. Torra slemhinnor sprickor snabbt och då tar det inte lång tid innan problem uppstår. Tänk bara på hur munnen hade varit utan saliv. Utan flytningar spricker slemhinnan i slidan och man kan få små sår. Sex blir allt annat än njutbart och dessutom ökar risken för sexuellt överförbara infektioner eftersom kroppens yttre barriär är skadad. Flytningar är med andra ord inte något smutsigt som ska tvättas bort från slidan, tvärtom!

Problemet är att många ser flytningar som något äckligt, som ett tecken på smuts eller dålig hygien. I vissa fall har det gått så långt att man upplever att själva slidan måste tvättas ren från flytningar. Det ska man absolut inte göra eftersom detta kan störa den naturliga balansen i underlivet och torka ut de känsliga slemhinnorna. Resultatet av att tvätta sig inne i slidan, i synnerhet med tvål, är att man kan bli mer mottaglig för svamp, bakteriell vaginos och sexuellt överförbara infektioner som klamydia.

Underlivet trivs bäst av varmt vatten och mild intimtvål. Man ska aldrig använda vanlig tvål i underlivet då de känsliga slemhinnorna lätt kan bli torra och irriterade. Starkt parfymerade tvålar kan ge allergiska reaktioner. Ofta är klåda och brännande känsla där nere ett resultat av att man använt för starka produkter som inte är anpassade för underlivet. Överdriven tvättning, exempelvis flera gånger om dagen, är heller inte bra.

Vad kan vara orsaken till att kvinnor känner behov av att rengöra slidan eller använda starka tvålar? För många handlar det förmodligen om lukt. Flera kvinnor vi pratat med oroade sig för att de inte luktade ”normalt” där nere. Friska underliv luktar, så är det bara. Färska flytningar har en mild, syrlig lukt och smak på grund av mjölksyran i flytningen. Samtidigt har vi gott om svettkörtlar i ljumsken och på vulvan. Tajta byxor, trosor i syntetmaterial och benen i kors gör att det blir varmt och gott mellan benen. Under en lång dag kommer du därför, helt naturligt, att svettas en del även där nere. Kombinationen av en hel dags flytningar, svett och en skvätt urin skapar lukt. För att ta bort denna lukt på det mest skonsamma sättet är det en bra idé att använda en mild underlivstvål. Tvålens egenskaper tar bort de fettlösliga ämnen som kan skapa lukt.

Underlivets lukt är bland det mest intima vi har. Och som du har förstått är det helt normalt att lukta lite, speciellt i slutet av en lång dag men det bör generellt sett inte lukta illa. Dålig lukt kan vara tecken på infektion och då ska man kontakta läkare. Om du har kontrollerat att det inte är en infektion som orsakar den besvärande lukten kan det vara bra att gå med löst sittande byxor eller kjol, använda bomullsunderkläder och, inte minst, se till att du har en normal intimhygien med anpassade produkter som bevarar underlivets normala flora och inte torkar ut slemhinnorna.

 

Nina og Ellen

 

 

Följ oss