Huden är ditt största organ. Den har många funktioner och är därför en viktig del av din kropp.
Huden skyddar dig mot oönskade bakterier och svamp. Den så kallade "syramanteln" på överhuden är en hinna som består av fettsyror och svett. Syramanteln har ett surt pH-värde på ca 5,5 och skapar på så sätt en ogynnsam miljö för de oönskade bakterierna som föredrar en basisk miljö.
Huden gör så att vi kan känna både värme, kyla och smärta. Känselorganen i huden är specialiserade nervceller som registrerar stimuli och skickar informationen vidare till hjärnan. På så sätt uppfattar vi värme, kyla och smärta via huden.
Huden reglerar kroppstemperaturen med hjälp av svettkörtlar och blodkärl. Blir kroppen för varm kommer blodkärlen i huden utvidgas och värmen transporteras ut på hudytan. Man svettas också mer när kroppen blir för varm på grund av att avdunstningen ger en värmeförlust. Om kroppstemperaturen blir för låg drar blodkärlen i huden ihop sig och svettningen avtar.
Huden skyddar dig från fysisk skada. Detta gäller både stötar och tryck, men också skadlig strålning som UV-ljus. Produktion av pigmentet melanin stimuleras av UV-ljus och melanin är viktigt för att skydda huden mot strålning. UV-ljus gör också att överhuden blir tjockare för att göra skyddet ännu bättre.
Huden är ett viktigt kommunikationsorgan. Både körtlar och blodgenomströmning påverkas av de delar i hjärnan som är kopplade till känslor. Nervositet kan göra att vi får svettiga händer och blygsel kan göra att vi rodnar.