Kløe i underlivet hos kvinner - asanintim.se

Klåda i underlivet hos kvinnor

Underlivsbesvär är mycket vanliga hos kvinnor, och bland symtomen är klåda i underlivet högst upp på listan. Lyckligtvis beror klådan vanligtvis på något helt ofarligt. Här är några av de vanligaste orsakerna.

Svamp i underlivet

Klåda i underlivet hos kvinnor kan bero på en svampinfektion i slidan som kan orsaka mycket obehag i en del fall.

Läs mer om symtom på svamp i underlivet

Svamp i ljumsken

Kvinnor som är aktiva och svettas mycket kan råka ut för denna typ av svamp, men den är vanligast hos män. Utöver klåda i ljumskarna och underlivsområdet uppstår ofta röda utslag som kliar.

Övergångsåldern

Klimakteriet kan orsaka klåda i underlivet hos vissa kvinnor, när slemhinnorna i underlivet blir tunnare och känsligare. Det kan kännas som om vaginan är torr och irriterad, och i vissa fall kan det uppstå sveda. Då kan det vara bra att använda Asan duscholja istället för duschtvålen.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Vissa sexuellt överförbara sjukdomar ger symtom som klåda i underlivet hos kvinnor. Om man misstänker att klådan kan bero på detta bör man testa sig så snart som möjligt.

Eksem och andra hudförändringar

Klåda i underlivet hos kvinnor kan bero på att huden är irriterad och reagerar på exempelvis krämer, tvål eller tvättmedel. Vid sådan klåda är den bästa behandlingen att välja oparfymerade, milda tvättmedel till sina kläder och en intimtvätt med ett pH-nivå nära hudens eget.

Förebygga och behandla klåda i underlivet

Klåda i underlivet är vanligtvis lätt att behandla - apoteken har ett stort urval av receptfria läkemedel mot svamp, både i form av krämer och vagitorier. Men vid misstanke om sexuellt överförbara sjukdomar behöver man kontakta en läkare för att få korrekt diagnos och behandling.

Här är de bästa tipsen för att förhindra klåda i underlivet hos kvinnor:

  • Håll intimområdet torrt - torka noggrant efter varje dusch
  • Byt underkläder och träningskläder regelbundet
  • Undvik tajta stringtrosor eller underkläder i material som inte andas
  • Byt tamponger och bindor regelbundet
  • Torka gärna underlivet med jämna mellanrum under träning eller annan hård fysisk aktivitet
  • Använd alltid en mild intimtvätt för att tvätta underlivet

Mild intimtvätt från Asan

Underlivet trivs bäst med enbart varmt vatten eller en mild intimttvål. Man bör aldrig använda vanlig tvål på grund av de känsliga slemhinnorna, som lätt blir torra och irriterade. Starkt parfymerade tvålar kan också orsaka allergiska reaktioner. Ofta beror klåda och sveda i underlivet på att man använder för starka produkter som inte är anpassade till underlivet. Överdriven tvättning, till exempel flera gånger om dagen, är inte heller hälsosamt.

All intimtvätt från Asan har ett pH-värde nära hudens eget och är perfekt för daglig användning. Bibehåll hudens naturligt skyddande funktion med Asan Tranbär och silkesextrakt.

Asan Tranebær

Följ oss

ASAN

KARO PHARMA
Østensjøveien 27
0609 Oslo

Kontakt

Karo Pharma